Hoe krijg je een rijk leven?

Leestijd 7 minuten

Rijkdom. Een rijk leven. Hoe krijg je dat? Ik vertel je over de 7 ingrediënten die volgens mij het belangrijkste zijn.

Laten we eerst nagaan: Wat is rijkdom eigenlijk? Voor mij staat het gelijk aan een rijk leven. Een rijk leven wordt natuurlijk direct geassocieerd wordt met geld. Daar lees je straks meer over, hoe ik me in financieel opzicht rijk voel. Maar een rijk leven is nog zoveel meer!

Een rijk leven gaat veel verder dan alleen geld. Het is rijkdom op alle vlakken van je leven zoals veel liefde, veel geluk, veel vrijheid, gezond zijn en natuurlijk ook succes. 

Hoe krijg jij een rijk leven? 

Wat zijn voor jóu de ingrediënten van een rijk leven want die kunnen natuurlijk verschillen van die van mij? Ik inspireer je graag met mijn eigen voorbeelden en die van mijn klanten zodat jij ook voor jezelf na het lezen van dit blog kunt dromen en bedenken hoe jij voor jezelf een rijk leven kunt creëren. 

Wat is voor mij een rijk leven?

Allereerst gaat dat over liefde. Liefde is voor mij een soort van essentiële motorolie. Niet alleen om te krijgen maar ook om te geven. Aan iedereen die er maar voor open staat om mijn liefde te ontvangen en in het bijzonder voor mijn eigen gezin, familie en vrienden. Met liefde bedoel ik gewoon lief zijn voor elkaar, aardig zijn tegen onbekenden, behulpzaam zijn als iemand iets aan me vraagt, eigenlijk gaat liefde ook over aandacht hè? Echte aandacht voor iemand hebben. Dat is liefde. Maar ook in de vorm van knuffelen, elkaar aankijken als je met elkaar praat, glimlachen naar iemand. Ik spring altijd meteen op als er iemand thuiskomt. Ik loop ernaartoe en knuffel even. Gewoon even aandacht voor elkaar. Hoe moeilijk is het? Ik geniet daar ontzettend van, even dat momentje, die warmte. Ik geef mijn genieten trouwens ook weer door aan anderen. 

Hoe staat het er bij jou voor in de liefde? Voel je je gelieft? Ben je lief voor anderen? Wat kun je doen om liefde meer centraal te stellen in je leven? 

Geluk is een 2e. Dat kun je niet afdwingen maar je kunt wel je best doen positief in het leven te staan. Daarmee trek je meer geluk aan, dan wanneer je altijd maar klaagt. Nooit tevreden bent, altijd kritisch bent op alles en iedereen. Daarmee stoot je naar mijn idee geluk af. En er komt regelmatig sh*t op je pad. Ik heb ontzettend veel heftige dingen meegemaakt en ik ben daar soms een beetje in blijven hangen. Voelde me een slachtoffer of een afdankertje. Als je ergens in blijft hangen, dan helpt dat zeker niet voor geluk. Dus mijn credo is: je kunt omstandigheden niet veranderen, er gebeuren nu eenmaal hele nare vervelende dingen soms, maar je hebt wel een keuze hoe je er mee omgaat. 

Blijf je ergens in hangen of maak je er weer het beste van? Zit jij op dit moment in een ongelukkige situatie? Wat kun jij eraan veranderen dat binnen jouw eigen beïnvloedingsfeer ligt? 

Vrijheid is een 3e component van een rijk leven.

In hoeverre voel je je vrij? Zit je gevangen in een slechte relatie? Zit je gevangen in je bedrijf? Ik sprak laatst eigenaren van een familiebedrijf die het ooit van de vader hadden overgenomen. Die eigenaren waren dat familiebedrijf allang al zat maar durfde het niet te verkopen omdat pa het ooit had opgebouwd. En dan kun je dat niet zomaar verkopen was hun idee. Dan zit je dus een gevangen in je eigen toko en ben je dus niet zo vrij als je zou willen. Maar je kunt als ondernemer jezelf ook ongemerkt vrijheid ontzeggen omdat je altijd van alles moet van jezelf. Dat is ook een vrijheidsbeperking.  

Ik zat ooit gevangen in mijn eigen carrière. Ik werkte keihard en had totaal geen vrijheid voor mijn gevoel en daardoor ook weinig keuze dacht ik. Nu weet ik wel beter. Ik had een veel te groot verantwoordelijkheidsgevoel waardoor ik mezelf min of meer klemzette in mijn vrijheid. 

Nu ik al 16 jaar ondernemer ben, weet ik pas wat vrijheid is. Ik bepaal mijn eigen agenda. Ik maak zo veel mogelijk keuzes waarbij ik vrijheid ervaar. Dus ik laat gewoon even alles uit mijn handen vallen als ik druk ben maar de zon schijnt buiten. Dan maak ik even een wandelingetje, want die vrijheid geeft me weer energie. Alleen al het feit dat je jezelf toestaat om een keuze te hebben, dat is al vrijheid. Vrijheid gaat ook over reizen, de wereld ontdekken, op avontuur gaan. Uit je comfort zone durven gaan, in het diepe springen zonder dat je weet waar je uitkomt. 

Wat is vrijheid voor jou en hoe kun je dat vergroten? 

Gezondheid is de 4e, dat heeft ook ontzettend veel te maken met een rijk leven.

Als je lijf het niet doet of je hebt altijd pijn, dan ervaar je geen rijk leven. Dan word je beperkt door je eigen lijf. Dan voel je altijd die grens en hou je in je achterhoofd, dat kan ik niet doen want dan krijg ik….vul maar in….bij mij was het migraine. Als je als een ziek misselijk vogeltje in je mandje ligt, dan voel je je niet echt rijk kan ik je vertellen. Dan voel je je beperkt omdat je niks kunt. Als je pijn of angsten hebt, dan ben je daar mee bezig in je hoofd. Je wil ervan af. Je hebt geen ruimte om te denken hoe je je eigen leven kunt verrijken want je zit in je eigen zwarte gat zielig te zijn. Zelf ben ik inmiddels het levende bewijs dat je zelf heel veel kunt bijdragen aan je eigen genezing. Hierdoor ontstaat er weer ruimte voor andere dingen dan pijn, kun je weer veel meer genieten. 

Wat kun jij aan jouw gezondheid verbeteren en wat doe je zelf aan je eigen genezing? Je eigen lijf en mind is immers in staat om zichzelf te genezen, soms met hulp van buitenaf maar het begint altijd met jou en jouw mindset. 

Genieten is het 5e ingrediënt. Waar geniet jij van? Sta je hier wel eens bij stil? Waar kun jij ontzettend van genieten?

Ik inspireer je even met mijn eigen genietmomentjes vandaag. Ik heb heerlijk een momentje in de zon gedaan vandaag. Even de warmte op mijn gezicht voelen. Ik heb 2 vogeltjes heerlijk zien badderen in een oude plas water. Ik zag een klein meisje met zo’n geweldige krullenbos van kroeshaar achter de eendjes aan rennen. Een hondje dat helemaal kwispelend en dol van blijdschap zijn baasje in de verte zag. Nou gewoon dat. Het ligt gewoon voor je voeten! 

Maar heb je er aandacht voor? Echt even aandacht voor? Ik weet dat ik er vroeger totaal geen aandacht voor had, voor die kleine dingetjes. Ik liep als een robot te wandelen met in mijn hoofd een lange to-do list. Dus ik liep wel buiten maar zag niks. Ik keek niet echt.

Zie jij die prachtige lucht buiten tijdens de zonsondergang? Wat mij betreft altijd het mooiste moment van de dag. Gun je jezelf even de tijd om ernaar te kijken, gewoon omdat het mooi is? Kijk je echt even met aandacht naar de dingen om je heen?

Het 6e ingrediënt is jezelf blijven uitdagen en ontwikkelen. Nieuwsgierigheid, jezelf blijven ontwikkelen en blijven leren. Ik vind het verslavend en heerlijk. Elke dag iets nieuws leren houd je scherp, geeft je nieuwe input en ideeën, geeft je stof om over te praten met mensen. Je hebt het gevoel midden in het leven te staan, bij te blijven. Al mijn klanten hebben dit. Die zijn leergierig, slim en willen altijd vooruit. Die vooruitgang daar zit een bepaalde positieve energie in. Die is heerlijk.

Wat doe jij om jezelf te blijven ontwikkelen? 

En dan natuurlijk nog geld. Dat is de laatste. Geld geeft je wat makkelijker toegang tot een rijk leven. We hebben het heel goed financieel. Ik heb omzetten van 6 cijfers, meer dan genoeg op de bank. Ik investeer in vastgoed, beleg voor mijn pensioen en ik heb totaal geen geldzorgen. Ik ben nooit zo uitgesproken over mijn omzet en financiële situatie omdat ik daar liever beetje bescheiden in ben. Zo voelt dat voor mij. Ik roeptoeter niet over mijn eigen geld en de miljoenen die je met mij kunt verdienen, voelt gewoon beetje goedkoop ofzo, raar eigenlijk, terwijl ik natuurlijk wel klanten help om 6 of 7 cijfers te verdienen. Ik wil graag beoordeeld worden op mijn inhoud en kwaliteiten en mensen zien dan vanzelf wel dat ik het financieel goed heb. Ik heb ook diepe dalen gekend hè? Vlak na mijn studie waarvoor ik 52000 gulden had geleend moest ik jarenlang elk dubbeltje omdraaien om mijn schuld af te betalen tegen 11% rente. Moeilijke tijden.

Doordat ik goed verdien kan ik, heel simpel, boodschappen doen zonder naar prijzen te kijken. Vroeger stond ik met mijn rekenmachientje uit te rekenen wat ik kon kopen. Dus dat ik nu niet naar prijzen hoef te kijken is heerlijk. Ik koop lekker dure bloemen voor mezelf, betaal een diner voor een vriendin, geef geld aan goede doelen. We houden van reizen, mooie spullen, cabrio’s en wonen op een mooie plek. Als ik nog meer geld zou hebben, zou ik het vooral meer door willen geven zodat andere mensen er weer mee geholpen zijn. Ik wil natuurlijk ook financieel onafhankelijk zijn. En ik heb eens uitgerekend wat daar eigenlijk voor nodig is. 

Heb jij dat wel eens gedaan? Uitrekenen wat er nodig is voor financiële onafhankelijkheid? Super waardevol, dan weet je echt wat er financieel nog nodig is. 

Elke dag help ik mijn klanten naar een rijker leven waar hun succesvolle business een onderdeel van is natuurlijk. Wil jij weten hoe ik je kan helpen en welk programma het beste bij jou aansluit? Ik ga graag met je in gesprek. 

Maak dan even een belafspraak via: https://www.lisettebrattinga.nl/belafspraak/ dan verkennen we de mogelijkheden.

Open WhatsApp Chat
💬 Hi!
Even chatten?
Hi! 👋
Heb je een vraag?