Van parttime baan naar fulltime ondernemen: Wanneer waag je de sprong?

Leestijd 3 minuten

Veel ondernemers beginnen naast hun parttimebaan. Ondertussen blijf je maar dromen van fulltime ondernemerschap. Ik herinner me mijn eigen reis. Ik schreef me in 2006 in bij de Kamer van Koophandel, terwijl ik nog parttime werkte. Ik had dit moment al 5 jaar uitgesteld. Angst voor het onbekende? Oh ja, dat, en ik dacht ook dat ik nooit zoveel zou verdienen als met mijn goedbetaalde baan. 

Financiële angst was onterecht
Gelukkig was de drang naar onafhankelijkheid en groei heel sterk dus ik ging voor het fulltime ondernemerschap. En wat denk je? In het 1e jaar zat ik al vet over mijn salaris in loondienst. Daar heb ik 5 jaar het ondernemerschap voor uitgesteld hè?

Voor velen van ons kan de overgang lastig zijn. Financiële zorgen of angst daarvoor, gebrek aan tijd en de druk van twee ‘banen’ kunnen zwaar wegen. 

Dit waren de valkuilen met 2 banen:

  1. Moeilijk evenwicht vinden tussen je baan en je bedrijf. Je hebt 2 petten op en je bent continue met 1 van de 2 of allebei bezig. Stel je grenzen hierin. Wees selectief met jouw tijd zodat elk aspect van je leven de aandacht krijgt die het verdient. Focus je op je bedrijf of focus je op je baan? Maak hierin een keuze. Waar zet je vol je energie op in?
  2. Niet genoeg tijd investeren in je onderneming: Door de verplichtingen van je vaste baan schuif je het ondernemen nog wel eens voor je uit. Dat heeft namelijk head space nodig om zich te ontwikkelen. Hier zit ook de angst voor het onbekende achter waardoor je het onbewust uitstelt. 
  3. Belastingen: Ja, je betaalt dubbele belastingen – als werknemer en als ondernemer. Laat je adviseren door een expert om verrassingen hierin te voorkomen.

Gelukkig zijn er ook succesfactoren die mij ontzettend hebben geholpen:

  1. Stel duidelijke grenzen op je werk: Vertel mensen waar je mee bezig bent en maak afspraken over je inzet. Ik heb gemerkt dat openheid en transparantie heel veel druk van je schouders afhalen en ruimte geven om beide goed te doen. 
  2. Investeer in netwerken: Maak gebruik van de contacten die je in loondienst hebt opgebouwd om een vliegende start te maken. Hoe dit bij mij is gelopen hoor je in de Sleutel tot Groei podcast # 72.
  3. Blijf leren en jezelf ontwikkelen: Realiseer je dat je als ondernemer de grootste sprongen in persoonlijke ontwikkeling ever maakt. Het stretcht je op alle niveaus. Dit maakt het super waardevol maar ook af en toe lastig. Als je hier bewust mee bezig gaat, dan zie je dat onherroepelijk terug in het succes van je bedrijf. 

De weg naar ondernemerschap is zowel uitdagend als waardevol. Het is een reis van zelfontdekking, groei en vastberadenheid. Maar de vrijheid en voldoening die het met zich meebrengt, man, daar kan niks tegenop 🙂

Benieuwd naar meer inzichten, valkuilen en successen op deze reis? 

Luister naar aflevering 72 van de Sleutel tot Groei podcast waarin ik dieper inga op dit onderwerp. Hierin vertel ik ook wanneer je de sprong kunt wagen naar fulltime ondernemerschap. 

Ga ervoor, waag die sprong en blijf groeien!

Open WhatsApp Chat
💬 Hi!
Even chatten?
Hi! 👋
Heb je een vraag?